Het harden van glas is in bepaalde gevallen nodig of gewenst. Na het hardingsproces, dat plaatsvindt nadat het glas alle andere bewerkingen heeft ondergaan, is het glas 5x sterker, slagvast, heeft een grotere buig/breek sterkte en kan een veel grotere mechanische belasting weerstaan. Gehard glas is ook veiliger omdat bij breuk er geen gevaarlijke scherven ontstaan maar het glas valt uiteen in stukjes. Hierdoor is de kans op ernstige snijwonden zeer gering. Een ander voordeel van het hardingsproces, is dat glas na deze bewerking beter bestand is tegen hogere, constante temperaturen.
Het hardingsproces vindt plaats in onze hardingsoven bij Spantex in Oosterhout. Na dit verhitten, koelt de buitenkant van het glas sneller af dan de kern. Hierdoor ontstaat een constante spanning die voor de vergrote mechanische weerstand zorgt. Een nadeel van gehard glas is dat aanpassingen/wijzigingen niet meer mogelijk zijn.
Voordelen van onze turbo aangedreven hardingsoven:
- Dik glas harden met zeer weinig inbrand.
- Grote flexibiliteit in harden van diverse diktes na elkaar.
- Vrijwel alle gecoate glassoorten kunnen gehard worden.
- Wij kunnen glas harden van 4mm tot en met 19mm.
- Maatvoering tot 3600 x 2100mm mogelijk.
Na het harden kunnen we desgewenst het glas heatsoaken. Onder bepaalde omstandigheden kan gehard glas spontaan breken. Dat wordt veroorzaakt door insluiting van nikkelsulfiet. Deze verontreiniging is niet zichtbaar en kan alleen doormiddel van een Heat Soak test worden aangetoond. Tijdens deze test wordt een glasplaat opgewarmd tot bijna 300ºC. Eventueel aanwezige nikkelsulfide-deeltjes springen tijdens deze test stuk. Glas dat de test goed doorstaat, kan als breukveilig beschouwd worden.